Pamlsek „SAMPITA“ od babičky ze Srbska

-
Příprava10 min.
-
Vaření30 min.
-
Porcí1
-
Zhlédnutí2 062
Dnes jsme si pro Vás připravili skutečně výborný recept na lahodný pamlsek, který je tradičním srbským zákuskem.
Chutná opravdu báječně a my jsme si ho zamilovali hned po prvním soustu.
Připravte si i vy tuto dobrotu a uvidíte, že si příště připravíte rovnou dvojitou porci 🙂
Budeme potřebovat následující ingredience:
- 7 žloutků
- 100 gramů moučkového cukru
- 70 mililitrů slunečnicového oleje
- 70 mililitrů mléka
- 100 gramů polohrubé mouky
- lžičku kypřicího prášku
Na krémovou náplň:
- 7 vaječných bělmo
- špetku soli
- 480 gramů cukru
- 24 gramů vanilkového cukru
- 100 mililitrů vody
- lžíci citrónové šťávy
- moučkový cukr jako dekoraci
Takto budeme v receptu postupovat:
- V hluboké míse si rozmíchejte žloutky s moučkovým cukrem, poté přilijte i slunečnicový olej, mléko, prosejte polohrubou mouku a kypřicí prášek do pečiva. Vymíchejte hladké a homogenní těsto. Vezměte si plech vystlaný pečícím papírem a těsto do něj vlijte a rovnoměrně rozetřete. Pečte v troubě asi deset minut při 180 stupních Celsia. Až povrch zezlatne, bude korpus hotov. Těsto pak vyjměte z trouby a nechte vychladnout.
- Z vaječných bílků si ušlehejte tuhý sníh. Potom si v menším kastrůlku rozehřejeme krystalový cukr s vanilkovým cukrem, přiveďte k varu a pokapejte citrónovou šťávou. Vařte asi deset minut, poté odstavte z plotny. Do připraveného bílkového sněhu pak po malých dávkách vlévejte horký cukrový sirup a průběžně krém šlehejte. Nakonec nechte asi dvanáct minut krém v chladničce vychladit.
- Vychladlý korpus rozřežte uprostřed širokým a ostrým nožem, tím získáte dvě stejně velké poloviny. Na spodní část rozetřete krémovou náplň a přiklopte vrchní částí těsta, posypeme moučkovým cukrem a nechte vychladit alespoň několik hodin, nejlépe pak do dalšího dne. Potom vychlazený zákusek krájejte na širší čtvercové řezy. Celkem byste jich měli získat zhruba šest až osm.
TIP: Zákusek je výborný, i když do něj přidáte čerstvé ovoce jako borůvky, maliny, jahody, banány, je to jen na Vás.
Také můžete místo posypání moučkovým cukrem polit dobrotu čokoládovou polevou.
Mňam!
Máme hotovo.
Přejeme vám dobrou chuť.
zdroj: retete-usoare.eu/prajitura-sarba-sampita